Rubriky
Technologie

Prohlédněte si náš nejnovější rack

V poslední době přidáváme ve velkém další železo do servroven. Do nových racků zavádíme technologie, jaké jsme dosud nepoužívali. Vzhledem k tomu, že testování a optimalizaci věnujeme spoustu času, rádi bychom vám ukázali, s čím vlastně pracujeme a co všechno v takovém racku je.

Mail server
Náš v pořadí už čtvrtý mailserver, který je určen jen pro příchozí poštu. Jde tedy vlastně o IMAP/POP3 server. Jeho příprava a testování zabrala přes dva měsíce. Jsou v něm použité nové technologie, úplně jiné než v našich dosavadních mailových serverech. Mezi tři hlavní novinky patří určitě:

  • Souborový systém ZFS – Umožňuje kompresi e-mailů metodou gzip, díky čemuž zaberou uložené maily zhruba 60% původní velikosti. Reálně jsme takto dokázali zredukovat 5,3 TB dat na 3,34 TB. Komprese rovněž znamená menší počet zapisovaných a čtených dat, a tedy i menší počet I/O operací. Celkem má ZFS vlastností na několik stran a více se o něm můžete dozvědět z vynikající přednášky
  • RAID10 – Lepší řešení pro zátěž mailového serveru než dosud používaný RAID5. RAID5 totiž není ideální pro práci s malými soubory, a těch je na mailserveru hodně.
  • L2ARC – Tato technologie pomáhá cachovat data souborového systému na nainstalované flashce (v PCI slotu umístěná 100GB Flash karta). S disky se tedy pracuje až ve chvíli, kdy požadovaná data nejsou ani v 32GB ARC cache, ani ve 100GB L2ARC cache. Přečtěte si víc o L2ARC.

coreswitche
Jako core switche jsou použité dva Cisco WS-C3750X-48. Silné kabely, kterými jsou propojeny, jsou určené k vytvoření stacku. Ten umožňuje vidět dva 48portové switche jako jedno zařízení, jako jeden 96portový switch. To zjednodušuje správu a umožňuje škálovat přepínanou kapacitu přidáváním dalších switchů za běhu.

blade skrinka
Zhruba dva roky jsou všechny naše servery ve formě blade serverů od společnosti Supermicro. Skříň blade potřebuje čtyři 1620W zdroje, aby byla schopná utáhnout 14 serverů při plném nasazení. Samozřejmostí je redundance na úrovni N+1, takže pokud se pokazí jeden zdroj, nic se neděje a skříň funguje dál.

Výhodou je vyšší integrace serverů, která při výšce blade skříně 7U vychází 2 servery na 1U. Nevíte co je to U?

Na obrázku vidíte už i osazený první server xendb5, určený pro běh databázových serverů na virtualizační plaformě Xen se třemi SSD disky. Osazená skříňka je už třetí v pořadí a blade serverů máme celkem už 29.

beckup server

Na technologii ZFS, kterou jsme použili u mailserverů, je postavený i náš nový backup server. Technologie ZFS si velmi dobře rozumí s mnohadiskovými servery. Na obrázku je konkrétně SuperStorage Server 6047R-E1R36N, jehož zvláštností je umístění dalších 12 pozicí na disky v zadní části serveru. Víc můžete vidět zde.

Díky tomu můžeme připojovat další diskové pole, jak je vidět na obrázku, kde už se nachází diskové pole Promise Vtrak E310i s dalšími 12 pozicemi. V konečném nastavení bude k backup serveru připojeno ještě jedno takové pole, takže ve finále bude mít backup server až 60 pozic pro disky.

Nové racky jsou jen jedna z věcí, na kterých v rámci zlepšování kvality aktuálně pracujeme. Budeme pravidelně připravovat blogposty s informacemi o dalších vylepšeních a nových technologiích.
SO, STAY TUNED!

komplet rack

Autor: Websupport.cz

websupport.cz team

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *