Rubriky
Domény Technologie Tipy a triky

Nové koncovky domén jsou už k dispozici

Určitě jste už zachytili informace o tom, že od tohoto měsíce budou na internetu k dispozici nové domény prvního řádu – jako například .guru, .ninja, .lol. A nejen tyto. Celkových žádostí o vlastní TLD (Top-Level Domain) bylo více než 1900. Tady (ICANN) si můžete prohlédnout seznam, o jaké požádal například Google.

Jak se k takovým doménám dostat? Nové TLD budeme zařazovat do našeho portfolia postupně tak, jak nám budou delegovány. Jako první budou dostupné: .ventures, .singles, .bike, .holdings, .plumbing, .clothing a .guru – a to již od dnešního dne (5. února 2014). Celý seznam i s dostupností naleznete v následující tabulce.

TLD

Domény budou dostupné vždy o něco dříve, přesněji 7 dní před tímto datem. Ceny budou o něco dražší (určuje ICANN). Za tzv. předregistraci zaplatíte: 7 dní před 215 000,-, 6 dní 55 000,-, 5 dní 22 000,-, 4 dny 12 000,- a 3 – 1 den „pouze“ za 4 200,-. V případě zájmu o takovou předčasnou registraci domény nás neváhejte kontaktovat na martin.baca@websupport.sk. Později se budou ceny pohybovat v rozmezí od 550,- do 1295,-.

Co v případě, že byste chtěli vlastní koncovku, třeba .websupport? Samotná registrace by vás vyšla zhruba na 3 734 000,-. Aktuálně však již není možné požádat o registraci vlastní TLD. Proces registrace byl totiž ukončen ještě 29. března 2012. Podle stanoviska ICANN sice plánují otevřít druhé kolo registrací, ale tak brzy to nebude.

TLD jsou nejvyšší řadou doménové hierarchie a jejich správou je pověřena IANA (Internet Assigned Number Authority). Dělí se na dvě skupiny: generické (gTLD) a geografické (ccTLD). Generické domény jsou zčásti otevřené volné registraci (.com, .org, .net, .info), jiné jsou rezervovány pro samostatné účely (.name, .museum, a jiné). Geografické domény TLD jsou přiděleny jednotlivým zemím, koncovka je tvořena zkratkou ze jména příslušné země.

Autor: Websupport.cz

websupport.cz team

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *