Rubriky
Ostatní Tipy a triky

6 technik, které mi pomáhají nakopnout kreativitu

Stovky článků, tisíce tipů a miliony doporučení jak být kreativní. A na webu je jich nepočítaně. Některé jsou užitečné, některé méně. Já jsem si za posledních pár let vyzkoušel několik „zázračných“ technik, které mě pokaždé dokážou probudit z kreativního kómatu.

Mezitím jsem pochopil, že být kreativní není vlastnost jen pár vyvolených jedinců. Právě naopak. Je to určitý druh „skillu“, který dokážete rozvíjet a trénovat stejně jako ledajakou činnost. Na webu a v knihách najdete množství technik, jak znovu nastartovat a obnovit kreativní proces. Toto je 6 mých favoritů, které vždy fungují.

1. Dejte si pauzu

I když se to zdá náramně jednoduché, pro většinu workoholiků je to nesplnitelná úloha a ztráta času. To proto, že není zcela jednoduché odpoutat se od věcí, které člověku vrtají hlavou. Čím víc tlačíte na pilu, tím víc to nepálí. Jeden z magických triků spočívá v kreativní pauze, kterou výstižně popsal Edward de Bono:

„Ty nejlepší výsledky často přicházejí ve chvíli, kdy přestanete silou – mocí přemýšlet nad originálním řešením.“

Odpoutat se od „násilného“ tvoření mi až takový problém nedělá, proto je kreativní pauza hned první věcí, kterou zkouším. Při náročných projektech, když už moje snaha být co nejrychlejší a nejoriginálnější prudce brání přirozené kreativitě, vždy pomůže krátké „chillování“, několika kilometrový běh lesem, poslech hudby nebo cílené nesoustředění na věc. Mám ověřeno, že múza mě ráda překvapí právě ve chvíli, kdy jsem už tvůrčí úsilí zcela vzdal.

2. Najdi svůj nejkreativnější čas

Většina studií tvrdí, že produktivita dosahuje svého maxima v ranních hodinách. I když je to vyloženě individuální záležitost, u mě funguje. Ráno zvládám víc, po obědě méně. Být produktivní však nutně neznamená být kreativní.

Vyzkoušel jsem proto pracovat mimo „běžné“ pracovní hodiny. Například v noci, nebo brzy ráno. Protože jsem byl vždycky noční tvor a často funguji až do pozdních hodin, svůj klid pro kreativitu jsem nakonec našel mezi půlnocí a 2. hodinou ranní. Prospívá mi absolutní ticho, přítmí, čas, kdy nikdo nepíše emaily a notifikace nebombardují mobil.

Dalším faktorem, který pozitivně ovlivňuje kreativitu, je prý únava nebo naopak štěstí. Něco na tom bude, ale
u mě tato technika fungovala jen při umělečtějších činnostech. Při řešení komplexních úloh, tvorbě strategií či plánování reklamních kampaní, to bohužel nefungovalo.

5-stages-of-the-creative-process-sally-hogshead

3. Opusťte svoji komfortní zónu

Pracovat neustále z jednoho místa může být celkem nudný stereotyp. Pokud nepomáhá ani práce z domu, která v sobě skrývá stejně velké, ne-li větší rizika podlehnutí pohodlí a komfortu, opusťte tuto zónu. Navštivte kavárnu, knihovnu, či coworkingy. Přijdete na nové myšlenky a poznáte lidi, kteří vás mohou inspirovat.
Ve vašem okolí určitě existuje několik kreativních míst, které můžete kdykoliv využít. V jiném prostoru přijdete zaručeně na nové podněty a nápady, které můžete navíc konzultovat s ostatními.

Nebo přijměte ještě větší výzvu a zažijte život digitálního nomáda. Pokud na to máte koule, přidejte se k některé z komunit a změňte vše od základu.

where-magic-happens

4. Obklopte se kreativními lidmi

Ve WebSupportu máme fajn způsob, jak rozvíjet vlastní kreativitu. Každý z nás je od začátku vedený k tomu, aby si našel osobního mentora.

Někteří z nás tak opravdu fungují a pravidelně se setkávají se zkušenějšími kolegy v dané oblasti. Naučilo nás to nahlížet na věci z jiné perspektivy a přinutilo neustále rozšiřovat hranice možností řešení úloh.

„Naučit se něco nového můžete jen od těch, kteří jsou opravdu lepší než vy.“

Tuto techniku z vlastní zkušenosti doporučuji a jsem přesvědčený, že na 90% zabere i u vás. Dobrý mentor vás častokrát přinutí myslet nad věcmi jinak, než jste zvyklí.

5. Konfrontujte se s ostatními

Zvládli jste svůj projekt / úkol po technické stránce, ale nevíte jak jej vyšperkovat a dodat mu nápaditost? Naplánujte si sraz s kamarády a konfrontujte s nimi vaši ideu.

Pokud jsou vaši kamarádi, potencionální uživatelé vašeho produktu, webu, služby či aplikace, mohou jejich různé pohledy na problém ve vás vyvolat doslova explozi dalších nápadů. Pokud jde o náročný problém, kterému rozumí jen odborníci, vyzkoušejte předcházející bod. Rozhodně však tuto techniku nepodceňujte.

6. Inspirujte se na webu

Je možné být absolutně originální? Pokud nejste zrovna genius, je málo pravděpodobné, že přijdete s unikátní myšlenkou, kterou spasíte svět. Inspiraci proto hledejte na webu, případně v knihách. Sledujte trendy, studujte případové studie a blogy.

Tuto techniku skvěle popsal Austin Kleon v knize Kraďte jako umělec. O krádeži však nepíše ve smyslu, jak ji většina zná. Kleon má na mysli něco jiného. Dívejte se kolem sebe, drze sledujte nápady jiných, sledujte postupy a aplikujte je na vlastní myšlenky.

Rada na závěr

Řiďte se vlastním rozumem, zkoušejte různé techniky a neustále trénujte. I když to není snadné v této hyperrychlé době zpomalit, rozhodně vám prospěje změna pracovního času, místa a lidí. Poznáte více sami sebe a předejdete vyčerpanosti a pracovnímu vyhoření.

Nezoufejte, že vám dnes nepřijde na mysl geniální nápad, o kterém sníte už dlouhé roky. Ani géniové to nedávají na první pokus. Edison a Tesla měli zaregistrované tisíce patentů, dokud nepřišli na originální nápady, které změnily svět. Zbývající tisíce patentů nikdo nezná.

Autor: Websupport.cz

websupport.cz team

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *